You are hereBlogs / Jos De Meyer's blog / Vlaamse overheid wil schoner rijden

Vlaamse overheid wil schoner rijden


By Jos De Meyer - Posted on 01 October 2014

hybride wagen.jpg

Administratie
Het wagenpark van de Vlaamse overheid wordt jaar na jaar minder vervuilend. Dat kan men afleiden uit de gemiddelde ecoscore van de voertuigen die in gebruik zijn: die score is van net onder 50% in 2000 nu verbeterd naar 69,93% in 2012.
De nieuwste omzendbrief van juli 2013 legt nog scherpere normen op. Vanaf de vierde aanschaf per jaar is men verplicht om een voertuig te kiezen met een ecoscore van 72 of meer. In de praktijk is dat alleen haalbaar met een hybride voertuig, of een auto op elektriciteit of aardgas. Dat streven naar milieuvriendelijker vervoer is ook belangrijk, als je ziet dat de Vlaamse overheid in totaal 3919 voertuigen in gebruik heeft. Het gaat daarbij niet enkel om grote wagens met status, maar ook over kleine bestelwagens en kleine voertuigen voor stadsverkeer, en de score naar milieuvriendelijkheid neemt toe in alle groepen wagens.
Kabinetten
Bij de wagens waarin de Vlaamse ministers en kabinetsleden zich verplaatsen, gaat het zowel om nieuwe als om reeds vroeger aangeschafte auto’s waarvan de prijzen en de ecoscores sterk uiteenlopen . Over het algemeen gaat het om wagens die veel kilometers maken en die dus voldoende comfort moeten bieden. Ook hier zijn de nieuwere wagens het meest milieuvriendelijk.

Tags