You are hereBlogs / Jos De Meyer's blog / Eén op drie leerkrachten ouder dan 50 werkt deeltijds

Eén op drie leerkrachten ouder dan 50 werkt deeltijds


By Jos De Meyer - Posted on 20 July 2016

foto An Nelissen.jpg

Meer dan een kwart van de leerkrachten koos er afgelopen schooljaar voor om een tijd niet of deeltijds te werken, zo schrijven de kranten van Mediahuis woensdag.
Afgelopen schooljaar vroeg liefst 15 procent meer leerkrachten deeltijds verlof aan in vergelijking met twee jaar eerder. In totaal gaat het om 33.388 leerkrachten, of 27 procent. "Ik verwacht nog een sterke toename voor 2 september", zegt Vlaams Parlementslid Jos De Meyer, die cijfers opvroeg bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
Ter vergelijking: in 2015 nam 12,5 procent van de werkende bevolking in Vlaanderen een vorm van loopbaanonderbreking, of tijdskrediet in de privésector.
Vooral 50-plussers stappen nog snel in het systeem. Onder hen koos afgelopen schooljaar liefst 34 procent voor een deeltijdse dienstonderbreking. Ook daar een stijging van 15 procent.
Volgens de vakbonden maken de leraren nog snel gebruik van het huidige systeem, voor het verandert op 2 september. "Tot dan zal hun aantal wellicht nog sterk ¬toenemen", aldus De Meyer.
Nu kunnen leraren hun loopbaan tot vijf jaar lang deel- of voltijds onderbreken, zonder daar een reden voor te hoeven geven, en kunnen ze toch een vergoeding ontvangen. In de plaats komt het zorgverlof: enkel voor ouderschap, palliatieve zorgen, medische bijstand of voor het volgen van een opleiding, krijgen leraren nog een uitkering. (Belga)
______________________________

Leraren werken massaal deeltijds (nu het nog kan)
Meer dan een kwart van de leerkrachten koos er afgelopen schooljaar voor om een tijd niet of deeltijds te werken. Bij de 50-plussers is dat zelfs één op de drie, of bijna vijftien procent meer dan twee jaar eerder. Volgens de vakbonden maken de leraren nog snel gebruik van het huidige systeem, voor het verandert op 2 september. “Tot dan zal hun aantal wellicht nog sterk ¬toenemen”, zegt parlementslid Jos De Meyer.
“Leraren grijpen nog snel hun kans om deeltijds te werken. En volledig terecht”, zegt Marnix Heyndrickx van VSOA Onderwijs. Nu kunnen zij hun loopbaan tot vijf jaar lang deel- of voltijds onderbreken, zonder daar een reden voor te hoeven geven, en kunnen ze toch een vergoeding ontvangen.
Vanaf 2 september gaat dat hele systeem op de schop. In de plaats komt het zorgverlof: enkel voor ouderschap, palliatieve zorgen, medische bijstand of voor het volgen van een opleiding, krijgen leraren nog een uitkering. “Zorg voor zichzelf zit daar jammer genoeg niet bij”, zegt Heyndrickx.
Volgens de vakbonden maken leraren daarom nog snel gebruik van het huidige systeem. Dat blijkt ook uit cijfers die Vlaams Parlementslid Jos De Meyer opvroeg bij Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). Afgelopen schooljaar vroegen liefst 15 procent meer leerkrachten deeltijds verlof aan in vergelijking met twee jaar eerder. Het gaat om 33.388 leerkrachten, of 27 procent van het totaal. “En ik verwacht nog een sterke toename voor 2 september”, zegt De Meyer.
Ter vergelijking: in 2015 nam 12,5 procent van de hele werkende bevolking in Vlaanderen een vorm van loopbaanonderbreking, of tijdskrediet in de privé.
Volgens vakbond COC nemen leraren het zekere voor het on¬zekere. “Want met deze regering weet je nooit wat er gebeurt”, zegt secretaris-generaal Jos Van Der Hoeven. “De pensioenleeftijd is al verhoogd, en de beloofde maatregelen om het werk werkbaar te houden blijven voorlopig uit.”
Geen pensioenverlies
Vooral 50-plussers zouden daarom nog stel instappen in het huidige systeem. Onder hen koos afgelopen schooljaar liefst 34 procent voor een vorm van deeltijdse dienstonderbreking. Ook daar een stijging van bijna 15 procent.
In het nieuwe verlofsysteem kunnen 55-plussers wel nog steeds ¬minder werken zonder pensioen te verliezen. Voor Crevits was het cruciaal om die mogelijkheid te behouden. De ¬vakbonden hebben hun bedenkingen. “Want de andere ¬leraren zullen enkel een goed evenwicht kunnen vinden tussen werk en privé door minder te werken, en dus loon te verliezen”, zegt Van Der Hoeven. (Het Nieuwsblad, Jens Vancaeneghem)

Tags