You are hereBlogs / Jos De Meyer's blog / Crevits wil aparte toelatingsproeven voor artsen en tandartsen

Crevits wil aparte toelatingsproeven voor artsen en tandartsen


By Jos De Meyer - Posted on 11 May 2017

Minister Hilde Crevits.jpg

Het federale akkoord over de artsenquota zal nog geen impact hebben op het academiejaar 2017-2018. De nieuwe regeling start pas in 2018. Dan wil Vlaanderen ook starten met een gewijzigde toelatingsproef. En als het van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits afhangt, komt er daarbij een opsplitsing tussen de proeven voor artsen en tandartsen. Dat heeft de CD&V-minister donderdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Koen Daniƫls (N-VA) en Jos De Meyer (CD&V).
Eind april kwam er een doorbraak in het aanslepende dossier van de artsenquota. De federale regering keurde toen een nieuwe regeling goed over het aantal artsen dat er jaarlijks mag bijkomen.
Het probleem is gekend. Door het ontbreken van een toelatingsproef voor de opleiding geneeskunde aan Franstalige kant is er daar een overschot aan artsen ontstaan. Dat terwijl er aan Vlaamse kant al langer gewerkt wordt met een instroombeperking via een toelatingsexamen. Er is nu een akkoord waarbij er aan Franstalige kant ook een toelatingsproef komt en waarbij het overtal aan Franstalige kant geleidelijk wordt afgebouwd. Aan Vlaamse kant is er dan weer ruimte voor 1.040 bijkomende artsen.
Volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits zal het akkoord nog geen effect hebben op het academiejaar 2017-2018. Voor jongeren die het komende academiejaar starten verandert er dus weinig. Zoals elk jaar komt er een toelatingsproef in de zomer. "Het Vlaamse contingent voor 2023 is vastgelegd op 838 artsen en we zullen deze zomer ons toelatingsexamens organiseren om die instroom daarop af te stemmen", aldus minister Crevits.
Aan Vlaamse kant is er al langer sprake van een aanpassing van het toelatingsexamen. Door het quota-akkoord is 2018 volgens minister Crevits een ideaal moment om te starten met een examen dat zowel vormelijk als inhoudelijk wordt aangepast. Hoe het toekomstige examen er precies moet uitzien, is nog onderwerp van discussie, maar minister Crevits wil alvast een opsplitsing tussen het examen voor toekomstige artsen en toekomstige tandartsen.
"Nu wordt het toelatingsexamen georganiseerd en kiest men pas daarna voor arts of tandarts. Dat heeft tot gevolg dat veel jongeren kiezen voor arts en niet voor tandarts. De instroom voor tandartsen is te laag", aldus Crevits. (Belga)

Tags