You are hereBlogs / Jos De Meyer's blog / Week van de Korte Keten wordt een Vlaamse happening

Week van de Korte Keten wordt een Vlaamse happening


By Jos De Meyer - Posted on 19 February 2018

boerenmarkt (foto Vilt).jpg

De voorzitter van de landbouwcommissie in het Vlaams Parlement neemt met interesse kennis van de lokale voedselstrategie die de stad Gent uitrolt, en de studie die in dat kader uitgevoerd is naar een opschaling van de korte keten door de afzet te verbreden richting grootafnemers (retail, horeca en grootkeukens). Op de vraag van Jos De Meyer (CD&V) welke stimuli de Vlaamse overheid kan voorzien voor korte-keten-landbouw in een stedelijke context gaf minister Joke Schauvliege een uitgebreid overzicht, van het aanspreekpunt lokale voedselstrategie voor steden en gemeenten tot relevant ILVO-onderzoek, het Steunpunt Hoeveproducten en Rechtvanbijdeboer.be. Van 26 mei tot 3 juni viert gans Vlaanderen bovendien de Week van de Korte Keten.
Een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer, geïnitieerd door de Gentse plannen voor opschaling van de korte voedselketen, vormt voor minister Joke Schauvliege de aanzet om een overzicht te geven van de beleidsinitiatieven inzake korte-keten-landbouw. “Nieuw sinds vorig jaar is dat we een heus Aanspreekpunt Lokale Voedselstrategie hebben, dat is ingebed in de werking van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Daarnaast zet ILVO heel actief in op het onderzoeken van korte-ketenlandbouw en stadslandbouw”, zegt Schauvliege, met een verwijzing naar recent doctoraatsonderzoek dat het belang van stedelijk of gemeentelijk beleid rond korte-ketenlandbouw aantoont.
Verder zorgt de Vlaamse overheid voor financiële ondersteuning van zowel het Steunpunt Hoeveproducten als van promotieorgaan VLAM. Die laatste beheert de website Rechtvanbijdeboer.be, die middels een eenvoudige zoekmodule de consument toelaat om één van de meer dan 700 geregistreerde verkooppunten in Vlaanderen te vinden. Registratie is gratis voor producenten, en blijft niet beperkt tot hoevewinkels. Het kan evengoed gaan om een boerenmarkt, voedselteam, groenteabonnement of buurderij. Allemaal afzetkanalen die hoeveproducten tot in de stad brengen.
Elk jaar gaat er ook Vlaams geld naar de ondersteuning van volkstuinprojecten die in en rond de stad enorm aan populariteit winnen. “Die projecten brengen lokale voedselproductie onder de aandacht en kunnen het startpunt vormen van een vraagstuk rond lokale voedselvoorziening”, weet de minister. Dit jaar zet ze samen met VLAM in op de organisatie van een Week van de Korte Keten, van 26 mei tot 3 juni. De vijf Vlaamse provincies zetten er mee hun schouders onder nadat de provincie West-Vlaanderen de voorbije twee jaar reeds succes oogstte met de organisatie van zo'n actieweek.
Elke provincie, stad of gemeente kan eigen accenten leggen in de promotie van de korte voedselketen. “Een geschikt moment”, aldus minister Schauvliege, “om lokale partnerschappen aan te gaan.” De coördinatie van de Week van de Korte Keten is in handen van het Steunpunt Hoeveproducten. Dat organiseert op dinsdag 29 mei een Dag van de Hoeveproducent om de producent een keer in de watten te leggen. “Na een lokale lunch zorgen we voor een sterk inhoudelijk programma rond actuele thema’s waar de hoeveproducenten mee te maken hebben”, belooft Bart Thoelen van het Steunpunt.