You are hereBlogs / Jos De Meyer's blog / Binnenkort ecoscores voor gehele wagenpark Vlaamse Overheid

Binnenkort ecoscores voor gehele wagenpark Vlaamse Overheid


By Jos De Meyer - Posted on 08 October 2010

2010-10-07 - honda_insight.JPG

De Vlaamse Overheid heeft een wagenpark van maar liefst 2302* voertuigen. In 2009 werden er 197 nieuwe wagens aangekocht. Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer van minister voor bestuurzaken Geert Bourgeois. De vraag kwam er in opvolging van een eerdere bevraging over het wagenpark van de ministeriële kabinetten en hun aandacht voor de milieunormen.

Vlaamse administratie

De ecoscores van het Vlaamse wagenpark zijn echter nog niet beschikbaar. Al liet de minister wel weten dat het departement Leefmilieu, Natuur en Energie samen met het VITO gestart met een traject om voor alle dienstvoertuigen de correcte ecoscore vast te stellen. In elk geval, verzekerde Bourgeois, zal de bevraging vanaf nu elk jaar herhaald worden. Eens alle ecoscores bekend zijn, zal een grondige evaluatie worden gemaakt.

De populairste modellen van het huidige wagenpark, dat maar liefst 34 verschillende merken bevat, blijken de Opel Astra en de Toyota RAV4 te zijn In 2009 springt voornamelijk de aankoop van 45 Renault Kangoo’s in het oog.

Ministeriële kabinetten

Nagenoeg alle dertien nieuwe kabinetswagens die sinds vorig jaar in dienst werden genomen hebben een hogere (dus betere) ecoscore**. Opmerkelijk is echter wel dat minister van Financiën Muyters zijn twee Toyota Priusssen (ecoscore 75) aan de kant schoof voor een Volvo S80 (ecoscore 65) en Ford Focus (ecoscore 70). De afgetekende rode lantaarn uit de vorige bevraging, minister van energie Vandenbossche, ruilde ondertussen haar Mercedes Viano (ecoscore 47) in voor een Honda Insight Hybride (ecoscore 76).

Jos De Meyer is zeer tevreden dat de minister, op zijn aangeven, vanaf nu jaarlijks een oplijsting zal laten opmaken. “Eens alle ecoscores gekend zijn, zal het veel gemakkelijker zijn om doelgerichter de meest vervuilende wagens te vervangen.” De Meyer kondigt aan de evoluties verder op te volgen en zal zijn vraag ook volgend jaar herhalen.