You are hereBlogs / Jos De Meyer's blog / Opletten met reuzenberenklauw

Opletten met reuzenberenklauw


By Jos De Meyer - Posted on 22 October 2013

reuzenberenklauw.JPG

In de negentiende eeuw werden reuzenberenklauwen in onze streken ingevoerd als sierplant. Ondertussen zijn veel reuzenberenklauwen verwilderd; deze exoten doen het goed op vruchtbare en verstoorde grond, en kunnen zich sterk verbreiden. In opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos wordt nu een vademecum uitgewerkt voor de bestrijding van zulke invasieve plantensoorten, antwoordde minister Schauvlieghe op de vraag van Vlaams parlementslid Jos De Meyer.

Begrazing is de meest ecologische, en ook de meest efficiƫnte bestrijding van reuzenberenklauwen. Men kiest daarbij best voor donkere schapen, geiten of runderen, want op blote, niet-gepigmenteerde huid kan de reuzenberenklauw ontstekingen veroorzaken.
Menselijke huid is nog veel gevoeliger, en het aanraken of plukken van reuzenberenklauw is dus geen goed idee. Aanraking irriteert niet, maar de gifstof in het plantensap leidt bij blootstelling aan zonlicht na ongeveer 24 uur tot pijnlijke blaren en uitslag. De letsels, die op brandwonden lijken, genezen pas na enkele weken en kunnen blijvende bruinachtige littekens achterlaten. Sap dat in de ogen terechtkomt, kan blindheid veroorzaken.