You are hereScholenbouw

Scholenbouw

warning: Creating default object from empty value in /customers/e/5/a/josdemeyer.be/httpd.www/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 34.

Nog steeds leegstand van schoolgebouwen bij het GO!

20180531 - koepelzaal.jpg

Veel scholen hebben nood aan ruimte, en verouderende schoolgebouwen moeten worden aangepast. Het Vlaamse onderwijs moet dus investeren in scholenbouw, en tijdens de huidige legislatuur is dat ook gebeurd! Toch heeft het Gemeenschapsonderwijs (GO!) op dit ogenblik nog gebouwen in bezit die niet voor onderwijs gebruikt kunnen worden, en die in sommige gevallen zelfs leeg staan. Dat blijkt uit de informatie die Vlaams parlementslid Jos De Meyer opvroeg bij minister Crevits van Onderwijs.

Schoon sanitair belangrijk voor iedereen, niet het minst voor kinderen op school!

Vermits een goede hygiëne belangrijk is, ook voor de schoolgaande jeugd en zeker voor peuters en kleuters vroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer aan minister Crevits welke inspanningen op dit vlak deze legislatuur gebeurd zijn.

Bij nieuwbouw of grondige renovatie wordt uiteraard nieuw of vernieuwd sanitair ter beschikking gesteld aan de kinderen. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid dat schoolbesturen uitsluitend het sanitair van de school vernieuwen.

Bijna 9 miljoen euro subsidies voor scholenbouwprojecten in Oost-Vlaanderen!

20171114 - scholenbouw.jpg

Tijdens de maanden september en oktober 2017 is er bijna 9 miljoen euro aan subsidies toegekend voor scholenbouwprojecten in het vrij en officieel gesubsidieerd onderwijs in Oost-Vlaanderen. Bijna 6 miljoen euro gaat naar grote schoolbouwprojecten. 3 miljoen euro gaat naar kleinere verbouwings- en renovatiewerken met het oog op de vernieuwing van het bestaande schoolpatrimonium. De Vrije Basisschool in Nieuwkerken-Waas krijgt op die manier bijna 1 miljoen euro voor de afbraak van een bestaande oude vleugel van de school en een nieuwbouw. Dankzij deze subsidies geeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits concreet invulling aan de inhaalbeweging om schoolgebouwen deze legislatuur te vernieuwen en te moderniseren.
Zoals je weet volg ik deze dossiers voor onze stad en regio alert op.

Een warme school voor jouw kind!

minister Hilde Crevits - foto Philip Puylaert.jpg

In 2016 en 2017 werden er in Oost-Vlaanderen door minister van Onderwijs Hilde Crevits 717 schoolgebouwendossiers goedgekeurd! Dit blijkt uit de antwoorden die Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer recent mocht ontvangen. Het gaat zowel over DBFM, standaardprocedure, verkorte procedure, uitzonderings- als spoedprocedure, en capaciteitsdossiers en het betreft zowel grote als kleine dossiers.

Bedankt Hilde! 926 extra plaatsen voor onze scholen in Sint-Niklaas!

Bedankt Hilde!.jpg

Minister van Onderwijs Hilde Crevits zorgt ervoor dat de historische achterstand in de scholenbouw stap voor stap wordt weggewerkt. In 94% van alle gemeenten in Vlaanderen en Brussel werden de voorbije jaren nieuwe scholen gebouwd of gebeurden er belangrijke werken aan de scholen. Bovendien zorgt Hilde Crevits ook nog eens voor 22.000 extra plaatsen in de klas tussen 2017 en 2020, want door het stijgend aantal kinderen in bepaalde regio’s zijn er meer plaatsen nodig voor leerlingen in de klas.

Eerste steenlegging nieuwbouw Broederscholen Hiëronymus Sint-Niklaas

2017-03-10 - Eerstesteenlegging nieuwbouw bij de Broederscholen Hiëronymus Sint-Niklaas.JPG

Onderwijsminister Hilde Crevits, Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer en burgemeester Lieven Dehandschutter legden samen met de leerlingen de eerste steen van de nieuwbouw van de Broederscholen Hiëronymus in Sint-Niklaas.

“Meer zonnepanelen op schooldaken,” antwoordt Crevits aan Jos De Meyer!

zonnepanelen-plat-dak.jpg

Onderwijsminister Hilde Crevits wil meer zonnepanelen zien op de daken van de Vlaamse scholen. Dat antwoordde ze donderdag in het Vlaams parlement op een vraag van Jos De Meyer (CD&V).
Slechts 14 procent van de scholen in Vlaanderen wekt op dit moment zelf energie op, meestal via zonnepanelen. "Met een patrimonium van 16,6 miljoen vierkante meter oppervlakte liggen er duidelijk nog kansen voor het grijpen", aldus Crevits.

54 miljoen uit Klimaatfonds om scholen energiezuiniger te maken

Hilde Crevits.jpg

Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits reserveert 54 miljoen euro uit het Vlaams Klimaatfonds om de schoolgebouwen energiezuiniger te maken. Dat zei ze donderdag in het Vlaams parlement na een vraag van Jos De Meyer (CD&V). In het fonds zit op dit moment zo'n 300 miljoen euro, die voornamelijk zal worden gebruikt om verouderde overheidsgebouwen en sociale woningen aan te pakken.
Het Klimaatfonds wordt hoofdzakelijk gespijsd met middelen uit de veiling van Europese emissierechten. Het geld zat tot eind vorig jaar geblokkeerd, bij gebrek aan een klimaatakkoord tussen de Belgische deelstaten.

EERSTE STAPPEN IN STRUCTURELE AANPAK CAPACITEITSUITDAGING SCHOOLINFRASTRUCTUUR

Hilde Crevits.jpg

Met het toekennen en verdelen van 120 miljoen euro de volgende drie jaar pakt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits de capaciteitsuitdagingen op het vlak van schoolinfrastructuur aan. Elk jaar wordt er een bedrag van 40 miljoen euro voorzien om de meest acute capaciteitsnoden te lenigen. Sint-Niklaas kan rekenen op 6,3 miljoen euro, gespreid over de periode 2016-2018.

Aflossingplan op maat voor leningen nationaal waarborgfonds

leeg leslokaal.jpg

Verscheidene scholen die nog bouwleningen moeten afbetalen aan het Nationaal Waarborgfonds zijn daardoor in financiële problemen geraakt. Die leningen werden immers afgesloten in periodes van hoge interestvoeten, en de afbetaling eiste een onevenredig groot aandeel op van de werkingskosten van de scholen. Reeds jaren brengen we deze problematiek ter sprake, en nu komt er eindelijk een oplossing met een stappenplan dat ondertussen ook is doorgesproken met de federale overheid.